Ross Daly pic by Manolis Mathioudakis

Ross Daly jest muzykiem i multiinstrumentalistą irlandzkiego pochodzenia mieszkającym w Grecji. Jego głównym instrumentem jest kreteńska lira, ale włada wieloma innymi instrumentami. Ross Daly mieszka na Krecie od kilkudziesięciu lat i jest uważany za jednego z najważniejszych muzyków światowej sceny muzycznej.

Ross Daly urodził się 29 września 1952 roku w King's Lynn, Wielka Brytania, syn irlandzkich rodziców. Dzięki pracy ojca jako informatyka Ross Daly spędził dzieciństwo w różnych miejscach na świecie, w tym w Kanadzie, Japonii i USA. Zachęcony przez matkę, rozpoczął naukę gry na wiolonczeli we wczesnym wieku i gry na gitarze w wieku jedenastu lat. Jako młody dorosły Ross Daly po raz pierwszy zetknął się z muzyką azjatycką w Los Angeles pod koniec lat 60. Następnie studiował sitar i pracował m.in. z Ravim Shankarem. Entuzjasta tradycji muzycznych, podróżował na Bliski Wschód, do Azji Środkowej i subkontynentu indyjskiego, gdzie studiował różne formy lokalnych tradycji muzycznych. Na początku lat 70. po raz pierwszy wyjechał na Kretę, a następnie studiował kreteński Lyrę z Kostas Mountakis. Od 1975 roku mieszkał na Krecie na stałe, a w 1982 roku założył Pracownię Muzyczną Labirynt w Houdetsi koło Iraklio, instytucję zajmującą się szkoleniem muzyków w zakresie muzyki tradycyjnej, która istnieje do dziś. Wystawiono tam ponad 250 instrumentów zebranych przez Rossa Daly'ego podczas jego podróży. Od 2002 roku co roku odbywają się seminaria i "kursy mistrzowskie" z udziałem największych nauczycieli muzyki tradycyjnej z całego świata. Jest to miejsce spotkań muzyków i studentów, a dziś jest uważany za wiodącą instytucję w Grecji w dziedzinie szkolenia modalnej i tradycyjnej muzyki.

W 1990 roku Ross Daly zaprojektował nowy typ kreteńskiej liry. Instrument łączy w sobie elementy Lyraki (Bizantyjskiej Lyry) i indyjskiej Sarangi. W rezultacie powstała lira z trzema strunami o długości 29 cm (jak lira kreteńska) i 18 strunami współczulnymi wibrującymi na indyjskich mostach szczękowych (liczba strun współczulnych została później zwiększona do 22).

Ross Daly wydał ponad 35 albumów z własnymi kompozycjami i aranżacjami tradycyjnych melodii i kompozycji. Współpracował z muzykami z całego świata, w tym z Steliosem Petrakisem, Trio Chemirani i Bakalas Sissakos. Zohar Fresco, Kelly Thoma, Spyridoula Toutoudaki, Evgenia Damavoliti-Toli i wiele innych. Duża część jego dyskografii jest również ogólnie dostępna na jego stronie internetowej (www.rossdaly.gr).

Daly występował na niezliczonych festiwalach muzyki tradycyjnej i światowej. Jego występy zabrały go na całym świecie. W 2004 roku był dyrektorem muzycznym programu Crete, Music Crossroads na Letnich Igrzyskach Olimpijskich w 2004 roku, podczas których trzystu międzynarodowych muzyków wystąpiło w piętnastu koncertach. Wśród nich byli muzycy tacy jak Jordi Savall, Eduardo Niebla, Huun-Huur-Tu, Habil Aliev, Cyganie z Radżastanu, Mohammad Rahim Khushnawaz, trio Chemirani i Adel Selameh.

Ross Daly jest założycielem terminu Contemporary Modal Music. Termin ten odnosi się do współczesnych utworów kompozytorskich, które czerpią swoje inspiracje i inspiracje ze świata tradycji muzyki modalnej, głównie (ale nie tylko) występujących w rozległym regionie geograficznym pomiędzy Afryką Zachodnią i Chinami Zachodnimi. Kompozytorzy Nowej Muzyki Modalnej początkowo intensywnie zajmują się różnymi tradycjami, a następnie komponują nowe utwory, w których swobodnie integrują wpływy i elementy tych idiomów w swoje dzieła. Warsztat Muzyczny Labirynt, bardzo aktywnie promował i wspierał ten typ kompozycji, ponieważ wykracza poza granice etniczne i inne oraz podkreśla współczesną pracę twórczą w idiomach muzycznych, które zazwyczaj uważane są za "tradycyjne", a tym samym z ich "centrum twórczym" w przeszłości. Sam Ross Daly zaprzecza tej idei i uważa, że przydomek "tradycyjny" oznacza przede wszystkim element ponadczasowości, w którym wkład przeszłości, teraźniejszości i przyszłości są równie ważne i istotne dla procesu twórczego.

 
 

Discography:
 
1982 Oneirou Topi
1984 Lavyrinthos
1986 Ross Daly
1987 Anadysi
1989 Elefthero Simio
1998 7 songs and 1 Semai (with Spyridoula Toutoudaki)
1989 Kriti 1 (with Manolis Manassakis)
1990 Pnoe (with Vassilis Soukas)
1990 Hori
1990 the Circle at the Crossroads
Kriti 2 (with Babis Chairetis aka “Vourgias”)
1991 Selected Works
1991 An Ki (with Djamchid Chemirani)
1992 Mıtos
1994 Cross Current (with Djamchid Chemirani & Irshad Khan)
1998 Naghma (with Paul Grant, Bijan Chemirani & Nayan Ghosh)
1998 At The Cafe Aman
1998 Synavgia
2001 Beyond The Horizon
2001 Gulistan (with Bijan Chemirani)
2002 Kin Kin
2002 Music Of Crete
2003 Iris
2003 Mıcrokosmos
2004 Echo Of Time
2004 Spyrıdoula Toutoudaki - Ross Daly / Me Ti Fevga Tou Kerou
2005 Live At Theatre De La Vılle / Avec Le Trio Chemıranı
2008 White Dragon
2014 The Other Side
2015 Tin Anixi Perimenes (with Vassilis Stavrakakis, Giorgos Manolakis)
2016 Osi Hara’Houn ta Poulia (with Evgenia Damavoliti-Toli)
2017 Lunar (with Kelly Thoma)

Partnerseiten

  gypsymusik 400x308px      newworld small      FORPRESS Jasha logo BLACK small     Dalit Music logo red vertical no background in symbol