Madredeus Existir foto de Inês Gonçalves

Madredeus to zespół muzyczny z Portugalii. Został założony w Lizbonie w 1985 roku i jest uważany za jeden z najbardziej znanych na świecie portugalskich zespołów muzycznych.

Styl Madredeusza łączy tradycyjną muzykę portugalską z wpływami współczesnej portugalskiej muzyki ludowej, zwłaszcza fado. Dołączają do tego elementy muzyki klasycznej, ale także progresywnej muzyki pop czy elementy muzyki brazylijskiej, zwłaszcza Bossa Nova. Teksty jej piosenek są często melancholijne i odwołują się do rozległości morza, do podróży lub nieobecności, niekiedy kontynuując tradycję portugalskich pieśni ze średniowiecza. Założyciel zespołu Pedro Ayres Magalhães opisuje styl muzyczny Madredeusza jako klasyczną muzykę portugalską, która nigdy wcześniej nie była grana. Według niego teksty poetyckie i wyrafinowana koncepcja ogólna były zawsze ważne, co było widoczne w wyborze specjalnych miejsc i powściągliwej, ale skutecznej inscenizacji.

Zespół został założony w 1985 roku przez gitarzystę Pedro Ayres Magalhães i klawiszowca Rodrigo Leão. Rok później do zespołu dołączył skrzypek Francisco Ribeiro i akordeonista Gabriel Gomes. W poszukiwaniu piosenkarki znaleźli Teresę Salgueiro w jednym z klubów nocnych Lizbony, a w 1987 roku stała się częścią Madredeusza. W tym samym roku zespół nagrał swój pierwszy album, podwójny album "Os dias da Madredeus". Płyta została nagrana przez zespół na próbach w sali prób, przekształconym opactwie w Lizbonie. Nagrania były szczególnie wyczerpujące, gdyż co 5 minut miały miejsce ogłuszające przerwy w jeździe tramwajem lizbońskim bezpośrednio nad nim.

Dzięki albumowi Madredeus mógł zyskać międzynarodową uwagę i śledził występy w całej Europie, ale także w takich krajach jak Brazylia, Japonia, Korea Północna i USA. Później pojawiły się kolejne albumy o międzynarodowej sławie. Wśród nich w 1994 roku album "Ainda", który posłużył jako ścieżka dźwiękowa do "Lisbon Story", filmu niemieckiego reżysera Wima Wendersa.

W trakcie istnienia Madredeusa nastąpiły liczne zmiany w składzie zespołu. Rodrigo Leão opuścił grupę w 1994 roku. Dla niego do zespołu dołączył Carlos Maria Trindade, były członek portugalskiego zespołu "Heróis do Mar". W 1996 roku Gabriel Gomes i Francisco Ribeiro opuścili zespół, a do zespołu dołączył basista Fernando Júdice. Długoletnia wokalistka Teresa Salgueiro opuściła zespół pod koniec 2007 roku i rozpoczęła karierę solową, podobnie jak kilku innych byłych członków zespołu. Pozostał tylko Pedro Ayres Magalhães i Carlos Maria Trindade, którzy kontynuowali projekt bez piosenkarza. Wraz z grupą nowych muzyków i nową koncepcją rozpoczęli projekt "Madredeus & A Banda Cósmica". Atmosferyczne inscenizacje przesunęły się nieco w tył, a muzyka stała się bardziej techniczna, z szerszym instrumentarium. Po trzech albumach i zakończeniu trylogii, dwa z nich zadeklarowały zakończenie projektu.

W 2011 roku Pedro Ayres Magalhães wreszcie ogłosił nowy album, który ukazał się w następnym roku w 25 rocznicę debiutu zespołu. Powstała dla niego nowa formacja Madredeusa, składająca się z muzyków "Lusitânia Ensemble", "Orquestra Sinfonica Portuguesa" oraz wokalistki Beatriz Nunes, wykształconej w zakresie jazzu i śpiewu klasycznego. Album ukazał się pod tytułem "Essência" w kwietniu 2012 i zajął 5 miejsce na oficjalnych portugalskich listach przebojów.

Od momentu założenia Madredeus, zespół wydał około dwudziestu albumów. Wśród nich remiks "Electrónico" z 2002 roku, a w tym samym roku współpraca z Flamandzką Orkiestrą Radiową pod dyrekcją Bjarte Engeset oraz aranżacje Maestro António Victorino de Almeidy pod tytułem "Euforia".




Discography:

1987 Os Dias da MadreDeus
1990 Existir
1992 Lisboa (1992, live in Lisbon)
1994 O Espírito da Paz
1995 Ainda (1995, Soundtrack "Lisbon Story" (1994 film))
1997 O Paraíso
1998 O Porto (1998, live at Porto)
2000 Antologia
2001 Movimento
2001 Palavras Cantadas
2002 Euforia
2002 Electrónico
2004 Um Amor Infinito
2005 Faluas do Tejo
2008 Metafonia (feat. A Banda Cósmica)
2009 A Nova Aurora (feat. A Banda Cósmica)
2010 Castelos na Areia (feat. A Banda Cósmica)
2012 Essência
2012 Antologia ("Best of", 1987-2007)
2015 Capricho Sentimental


 

 

Partnerseiten

  gypsymusik 400x308px      newworld small      FORPRESS Jasha logo BLACK small     Dalit Music logo red vertical no background in symbol