Amsterdam Klezmer Band 11 4 13 9697FredvanDiem 1280x870Amsterdam Klezmer Band (znany również jako "De Amsterdam Klezmer Band" lub AKB) został założony w 1996 roku przez saksofonistę, klarnecistę i śpiewaka Joba Chajesa. Zespół łączy tradycyjną muzykę klezmerską z współczesnym jazzem, ale także wpływy muzyki wschodnioeuropejskiej, muzyki ska, hiphopu i muzyki tanecznej. Zespół sam pisze większość piosenek, ale także dokonuje reinterpretacji tradycyjnych żydowskich i wschodnioeuropejskich piosenek.

Zespół, założony w 1996 roku przez Joba Chajesa i dwóch amsterdamskich muzyków, zagrał głównie na ulicach Amsterdamu, a także w mniejszych lokalach i dzięki konsekwentnej konsystencji stopniowo zyskał sławę narodową. Zespół wydał swoje pierwsze dwa albumy na kasecie: Mesjogge (= Meschugge) w 1996 roku i Leib in de Pijp w 1997 roku, a następnie pierwszy album (De Amsterdam Klezmer Band) na płycie CD, ale do dziś we własnym wydawnictwie, które zostało ponownie wydane w 2003 roku przez amsterdamską wytwórnię BV Haast. W 2001 roku do zespołu dołączył śpiewający ukraińskie teksty wokalista Alec Kopyt z Odessy. Od czasu powstania zespołu zaszło wiele zmian w ich składzie. Amsterdamski zespół Klezmer Band dokonał przełomu w 2001 roku, wydając swój trzeci album "Limonchiki", który został wydany przez New York Avantgarde i Jazz Label Knitting Factory. Następnie odbyło się kilka rozległych salonów w całej Europie i liczne występy na festiwalach na całym świecie.

W 2003 roku zespół Amsterdam Klezmer Band nagrał czwarty album zespołu "Katakofti " wraz z turecką Galatą Gypsy Band, co uczyniło ją bardziej znaną w Turcji. Następnie ukazał się album Son, wydany w 2005 roku przez belgijską wytwórnię muzyki światowej Connecting C cultures. Płyta została nagrana podczas sesji studyjnych na żywo bez post-produkcji i zachwyca swoją niespieszną atmosferą i żywym nastrojem. W latach 2006-2012 AKB miał siedzibę w Essay Recordings firmy Shantel, gdzie wydał w sumie cztery albumy. Wśród nich jest remixowy projekt "Remixed", w którym Amsterdam Klezmer Band opracował utwory znanych DJ-ów i producentów elektronicznych. Remiks Shantela z "Sadagora Hot Dub" stał się hitem klubowego klubu beatowego na Bałkanach, a także występował w różnych rozgłośniach radiowych Rauf i Rauf, np. na austriackim kanale FM4, a w 2012 roku ukazał się album "Mokum"na żywo.

W 2014 roku ukazał się kolejny album Amsterdam Klezmer Band z tytułem "Blitzmash". Następnie zespół w umiejętny sposób pogłębia połączenie muzyki klezmerskiej i bałkańskiej z elektroniką i muzyką taneczną. Na singlu "Op Je Hoede" pojawił się brazylijsko-niderlandzki wokalista Lilian Vieira. Jest też zabawny teledysk o piosence. Już w 2015 roku zespół wydał kolejny album "Benja-Gangsters and Entertainers", który ukazał się dopiero w Holandii i jest dostępny na koncertach zespołu. Zawarty na płycie utwór "A Sheine Velt" został również oddzielony w wersji na żywo na kompilacji "Pandemonium Gitano" Zürcher Balkanbeat/Gypsypsypk-DJ Rock Gitano. Album "Oyoyoyoy" ukazał się wiosną 2016 roku z okazji 20-lecia istnienia zespołu. Rok 2018 to kolejny album "Szikra" wraz z węgierskim zespołem smyczkowym Söndörgö.

Z muzycznego punktu widzenia Amsterdam Klezmer Band od wielu lat znajduje swój własny styl muzyczny. Tylko niewielka część utworów należy do tradycyjnego repertuaru bałkańskiego i klezmerskiego. Tymczasem większość piosenek jest pisana przez samych członków zespołu. Poza elementami muzyki klezmerskiej, bałkańskiej i wschodniej Europy, w ich muzyce często pojawiają się utwory jazzu i hip hopu. Ponadto szef AKB Job Chajes rozwinął swój własny styl śpiewu, a często raps na utwory zespołu klezmerskiego w Amsterdamie. Muzycy nie są świadomi stylistycznych lęków związanych z kontaktem, dlatego zespół nieustannie pracuje nad ożywieniem muzycznych tradycji Europy Wschodniej, Bałkanów i muzyki klezmerskiej oraz nad stworzeniem nowych impulsów.
 
 
Members:
 
Job Chajes
Gijs Levelt
Jasper de Beer
Alec Kopyt
Janfie van Strien
Joop van der Linden
Theo van Tol
 
 
Discographie:
 
1996 Mesjogge (Musik-Kassette, Eigenvertrieb)
1997 Leib in de Pijp (Musik-Kassette, Eigenvertieb)
1999 De Amsterdam Klezmer Band (Musik-Kassette/CD, Eigenvertrieb)
2000 Malaloka (Syncoop Recods)
2001 Limonchiki (Knitting Factory)
2003 Katakofti mit Galata Gypsie Band (Kalan Records)
2005 SON (Connecting Cultures)
2006 Remixed (Essay Recordings)
2009 Zaraza (Essay Recordings)
2011 Katla (Essay Recordings)
2012 Mokum (Essay Recordings)
2014 Blitzmash
2015 Benja - Gangsters & Entertainers
2016 Oyoyoy
2018 Szikra
 
 
 
Web:
 
amsterdamklezmerband.com/
facebook.com/amsterdamklezmerband
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text: Robert Lippuner / Global Music Network
Translation: www.deepl.com
 
References:
 
 
 

Partnerseiten

  gypsymusik 400x308px      newworld small      FORPRESS Jasha logo BLACK small     Dalit Music logo red vertical no background in symbol