Ross Daly pic by Manolis Mathioudakis

Ross Daly is een muzikant en multi-instrumentalist van Ierse afkomst die in Griekenland woont. Zijn belangrijkste instrument is de Kretenzische lier, maar hij beheerst een veelheid aan andere instrumenten. Ross Daly woont al tientallen jaren op Kreta en wordt beschouwd als een van de belangrijkste musici van de internationale wereldmuziek.

Ross Daly werd geboren op 29 september 1952 in King's Lynn, Groot-Brittannië, de zoon van Ierse ouders. Door het werk van zijn vader als computerspecialist bracht Ross Daly zijn jeugd door op verschillende plaatsen in de wereld, waaronder Canada, Japan en de VS. Aangemoedigd door zijn moeder begon hij al op jonge leeftijd cello te leren spelen en op elfjarige leeftijd gitaar te spelen. Ross Daly kwam als jonge volwassene eind jaren zestig voor het eerst in aanraking met Aziatische muziek in Los Angeles. Daarna studeerde hij sitar en werkte hij onder andere met Ravi Shankar. Enthousiast over de muzikale tradities reisde hij naar het Midden-Oosten, Centraal-Azië en het Indiase subcontinent, waar hij de verschillende vormen van lokale muzikale tradities bestudeerde. In het begin van de jaren zeventig reisde hij voor het eerst naar Kreta en studeerde vervolgens met Kostas Mountakis de Kretenzische Lyra. Vanaf 1975 woonde hij permanent op Kreta en in 1982 richtte hij in Houdetsi bij Iraklio het Musical Workshop Labyrinth op, een instelling die zich toelegt op de opleiding van musici in de traditionele muziek die vandaag de dag nog steeds bestaat. Meer dan 250 instrumenten die Ross Daly tijdens zijn reizen verzamelde, worden er tentoongesteld. Sinds 2002 worden er elk jaar seminars en "masterclasses" gehouden met enkele van de grootste docenten traditionele muziek uit de hele wereld. Het is een ontmoetingsplaats voor musici en studenten en wordt vandaag de dag beschouwd als de toonaangevende instelling in Griekenland op het gebied van de opleiding van modale en traditionele muziek.

In 1990 ontwierp Ross Daly een nieuw type Kretenzische lier. Het instrument combineert elementen van de Lyraki (Byzantijnse Lyra) en de Indiase Sarangi. Het resultaat was een lier met drie 29 cm lange snaren (zoals de Kretenzische lier) en 18 sympathieke snaren die op Indiase kaakbruggen trillen (het aantal sympathieke snaren werd later verhoogd tot 22).

Ross Daly heeft meer dan 35 albums uitgebracht met eigen composities en arrangementen van traditionele melodieën en composities. Hij werkte samen met musici van over de hele wereld, waaronder Stelios Petrakis, Trio Chemirani en Bakalas Sissakos. Zohar Fresco, Kelly Thoma, Spyridoula Toutoudaki, Evgenia Damavoliti-Toli en vele anderen. Een groot deel van zijn discografie is ook vrij toegankelijk op zijn website (www.rossdaly.gr).

Daly heeft opgetreden op talloze festivals van traditionele en wereldmuziek. Zijn optredens brachten hem over de hele wereld. In 2004 was hij muzikaal directeur van het programma Crete, Music Crossroads tijdens de Olympische Zomerspelen van 2004, waar driehonderd internationale musici optraden in vijftien concerten. Onder hen waren musici als Jordi Savall, Eduardo Niebla, Huun-Huur-Tu, Habil Aliev, de Dhoad Gypsies van Rajasthan, Mohammad Rahim Khushnawaz, het trio Chemirani en Adel Selameh.

Ross Daly is de oprichter van de term Contemporary Modal Music. De term verwijst naar hedendaagse compositorische werken die hun invloeden en inspiratie putten uit de wereld van de modale muziektradities, voornamelijk (maar niet uitsluitend) te vinden in het uitgestrekte geografische gebied tussen West-Afrika en West-China. Componisten van New Modal Music gaan in eerste instantie intensief om met verschillende van deze tradities en componeren vervolgens nieuwe werken waarin ze vrijelijk invloeden en elementen uit deze idiomen in hun werk integreren. De Musical Workshop Labyrinth is zeer actief geweest in het promoten en ondersteunen van dit type compositie, omdat het etnische en andere grenzen overstijgt en de nadruk legt op hedendaags creatief werk in muzikale idiomen die doorgaans als "traditioneel" worden beschouwd en dus met hun "creatief centrum" in het verleden. Ross Daly zelf ontkent dit idee en is van mening dat de bijnaam "traditioneel" vooral een element van tijdloosheid impliceert, waarbij de bijdragen van verleden, heden en toekomst even belangrijk en relevant zijn voor het creatieve proces.

 
 

Diskografie:
 
1982 Oneirou Topi
1984 Lavyrinthos
1986 Ross Daly
1987 Anadysi
1989 Elefthero Simio
1998 7 songs and 1 Semai (with Spyridoula Toutoudaki)
1989 Kriti 1 (with Manolis Manassakis)
1990 Pnoe (with Vassilis Soukas)
1990 Hori
1990 the Circle at the Crossroads
Kriti 2 (with Babis Chairetis aka “Vourgias”)
1991 Selected Works
1991 An Ki (with Djamchid Chemirani)
1992 Mıtos
1994 Cross Current (with Djamchid Chemirani & Irshad Khan)
1998 Naghma (with Paul Grant, Bijan Chemirani & Nayan Ghosh)
1998 At The Cafe Aman
1998 Synavgia
2001 Beyond The Horizon
2001 Gulistan (with Bijan Chemirani)
2002 Kin Kin
2002 Music Of Crete
2003 Iris
2003 Mıcrokosmos
2004 Echo Of Time
2004 Spyrıdoula Toutoudaki - Ross Daly / Me Ti Fevga Tou Kerou
2005 Live At Theatre De La Vılle / Avec Le Trio Chemıranı
2008 White Dragon
2014 The Other Side
2015 Tin Anixi Perimenes (with Vassilis Stavrakakis, Giorgos Manolakis)
2016 Osi Hara’Houn ta Poulia (with Evgenia Damavoliti-Toli)
2017 Lunar (with Kelly Thoma)

Partnerseiten

  gypsymusik 400x308px      newworld small      FORPRESS Jasha logo BLACK small     Dalit Music logo red vertical no background in symbol